Defensie en de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) hebben een zogenoemd coronaloket geopend. Nederlandse bedrijven uit de defensie- en veiligheidsindustrie kunnen hier terecht als ze door de coronacrisis bij Defensieprojecten tegen uitdagingen aanlopen.

Ik ben blij dat dit loket er is. Het zorgt ervoor dat bedrijven situaties op 1 duidelijke plek kunnen voorleggen.
staatssecretaris Barbara Visser

De NIDV fungeert als eerste aanspreekpunt bij het loket, ook voor bedrijven die niet bij de stichting zijn aangesloten.

Impact

De coronacrisis heeft ook grote impact op de materieeltoeleveringsketen en de defensie- en veiligheidsindustrie. Daarom stuurde Defensie begin april al een brief naar zo’n 500 bedrijven. Daarin werd gevraagd om uitdagingen en knelpunten door de crisis zo snel mogelijk kenbaar te maken. Zo kan waar mogelijk maatwerk geleverd worden.

Ook sprak staatssecretaris Barbara Visser eind april op uitnodiging van de stichting Nederlandse Industrie en Veiligheid negen aan Defensie gerelateerde bedrijven. De staatssecretaris toonde begrip voor de zorgen van de ondernemers. Ze liet hen weten dat er in de eerste plaats generieke maatregelen worden genomen vanuit het kabinet, maar dat Defensie waar mogelijk ook maatwerk biedt.

De crisis heeft een grote impact op Defensie en de industrie. Vanwege de goede samenwerking tussen Defensie en de NIDV vond er vanaf het begin snel overleg plaats over eventuele maatregelen.
Ron Nulkes, directeur NIDV

Er zijn in goed overleg met de industrie concrete actiepunten overeengekomen, zoals het voorstel een coronaloket te openen. Wel is vanuit Defensie opgemerkt dat investeringsopdrachten niet zomaar naar voren kunnen worden gehaald. Omdat het investeringsbudget van Defensie al bijna volledig gevuld is, er rekening moet worden gehouden met de personele capaciteit van de Defensie Materieel Organisatie en aanbestedingsregels moeten worden gevolgd. Er wordt door Defensie proactief gekeken naar wat wel mogelijk is, bijvoorbeeld maatwerk bij financieringsproblemen of op het gebied van gunningen.

Bedrijven kunnen voor het coronaloket mailen naar office@nidv.eu.

Aankomende evenementen

Laatste nieuws