De Algemene Rekenkamer heeft vandaag haar bevindingen gepresenteerd over de onderzoeksfase van de onderzeebootvervanging. In het rapport ‘vizier op de vervanging van de onderzeeboten’ concludeert de Rekenkamer dat er positieve stappen zijn gezet op het gebied van studies, levensduur en de kosten-baten. Deze verbeteringen dragen bij aan een transparante en doelmatige besluitvorming.

Tegelijkertijd zijn er volgens de Rekenkamer ook kanttekeningen te plaatsen. Zo wordt opgemerkt dat het budget sinds de aanvang van het project is toegenomen en dat dat andere vervangingen mogelijk in de weg kan gaan zitten. Volgens Defensie heeft het kabinet bij haar aantreden bewust meer geld vrijgemaakt om deze en andere noodzakelijke vervangingsprojecten juist mogelijk te maken.

De Rekenkamer ziet ook financiële risico’s bij de aankoop van het nog te ontwikkelen wapensysteem. Defensie stelt er tegenover dat risicomanagement een doorlopend proces is, dat gebruikt wordt om tijdig bij te kunnen sturen en het project financieel inpasbaar te houden. Defensie hanteert voor dit project ook een risicoreservering die ruimer is dan gebruikelijk.

Compacte afmetingen

De 4 huidige onderzeeboten van de Walrusklasse behoren nog steeds tot de modernste conventionele, niet-nucleaire onderzeeboten ter wereld. De boten onderscheiden zich door hun compacte afmetingen en kunnen daardoor dicht onder de kust, in ondiep water, inlichtingen verzamelen of (kust)verkenningen uitvoeren. De huidige generatie onderzeeboten is begin jaren ’90 in gebruik genomen en loopt tegen het einde van de levensduur aan. Volgens de huidige planning moet de eerste nieuwe onderzeeboot in 2028 door de bouwer worden opgeleverd.

De zogeheten B-brief (onderzoeksfase) is eind vorig jaar naar de Tweede Kamer gestuurd en daar eerder dit jaar behandeld. Na de B-fase gaat het zogeheten Defensie Materieel Proces over in de D-fase (verwervingsfase), waarin nog 3 aanbieders over zijn: Naval Group, Saab Kockums en ThyssenKrupp Marine Systems.

Aankomende evenementen

Laatste nieuws

Nieuws: 27-09-2023

Projectendag Defensie en NIDV 2023: Geen business as usual

De Projectendag van Defensie en NIDV op de Kromhoutkazerne, elke vierde dinsdag van september, begint een begrip te worden voor bedrijven in de defensie-en veiligheidssector. De focus ligt op de Defensiebijlages bij de miljoenennota, in het bijzonder het Defensie Projectenoverzicht (DPO). Vanuit COMMIT waren projectleiders en inkopers weer volop aanwezig met 160 NIDV-deelnemers om inzicht te krijgen in  behoeftes en projecten waaraan het Nederlands bedrijfsleven kan bijdragen.
NIDV nieuws

Nieuws: 25-09-2023

Discussies en contactmomenten tijdens Nederland-Zweden Innovation Days

Op 20, 21 en 22 september vonden de NL/ZWE Industry & Innovation days plaats, dit keer in Nederland (Den Haag). Dit evenement vindt jaarlijks plaats op basis van de in 2019 getekende MOU tussen NIDV en haar Zweedse counterpart SOFF. Dit jaar was het thema ‘Raising production and Supply chain resilience’. Als gastheer voor het VIP onderdeel van het programma op woensdagmiddag trad op Ambassadeur Johannes Oljelund. Op donderdag waren er paneldiscussies en matchmaking tussen de NL en ZWE industrie. Het event werd op vrijdag afgesloten met bedrijfsbezoeken aan de firma Robin Radar en kennisinstituut TNO Ypenburg.  
Internationaal|NIDV nieuws

Nieuws: 15-09-2023

Terugblik: kennis, productie, en overheid op DSEI

De Defence and Security Equipment International (DSEI) van 12 tot 15 september is vandaag succesvol afgerond. Het gezamenlijk paviljoen van ministeries, bedrijfsleven en kennisinstellingen was de hele week de spil van de Nederlandse aanwezigheid. Een bijzonder visitekaartje voor de kwaliteiten van de Nederlandse aanpak was Zr. Ms. De Ruyter aan de wal.
Handel en export|Algemeen