Op donderdag 28 oktober heeft Faes op vliegbasis Volkel een F-16 vertical tail voorzien van een maatwerk verpakking, zodat deze naar het buitenland verstuurd kan worden. Het toestel mag namelijk nog 300 vlieguren maken voordat deze officieel afgestoten dient te worden, maar dit zal niet langer in Nederland plaatsvinden.

Foto’s en tekst: Faes

Door middel van het in delen opsturen van het F-16 toestel kan deze op de eindbestemming in elkaar gezet en ‘opgebruikt’ worden. Een indrukwekkend project, alleen al gezien de enorme afmetingen van de staart (3465 x 450 x 2750 mm). Ter plaatse hebben we de kist om de F-16 tail heen gebouwd, met waar nodig extra fixatie voor de kwetsbare plekken.

Inmeten voor een perfect passende verpakking

Voorafgaand aan het verpakken op locatie heb ik samen met Luuk Gijsbers (engineer) op 6 oktober vliegbasis Volkel bezocht voor het opnemen van de opdracht. Belangrijke vragen die zij hadden waren bijvoorbeeld hoe de staart vervoerd gaat worden, wat kwetsbare plekken zijn en welke verdere eisen er waren ten opzichte van de maatwerkverpakking. Vaak werken wij ook met technische tekeningen van het product, maar in dit geval werden deze wegens staatsgeheim niet vrijgegeven. Een extra mooie uitdaging voor The Packaging People om tot een perfect passende oplossing te komen dus!

Deze opdracht was voor mij een zeer speciale, omdat ik 13 jaar lang in dienst ben geweest. Ook het werken op locatie was een mooie ervaring, dit geeft echt een extra dimensie aan het op maat verpakken van een indrukwekkend product zoals deze F-16 staart.
Bart Nijssen | Accountmanager Defensie FAES

Staatsgeheim en moderne technologieën

Dankzij de mogelijkheid metingen te verrichten door middel van 3D scannen hebben we toch een zeer nauwkeurig beeld kunnen schetsen van de staart. Na deze 3D meting en het in kaart brengen van de kwetsbare plekken, konden we bij Faes aan de slag met het ontwerp. Nadat dit akkoord werd gegeven zijn verschillende onderdelen van de verpakking in huis bij Faes gebouwd, waarna deze uiteindelijk op locatie verder in elkaar gezet konden worden. De kist is later letterlijk als een huls om de staart heen gebouwd op vliegbasis Volkel en was vervolgens precies op tijd klaar voor de reis.

De F-16 uitfasering

Deze opdracht was onderdeel van het NIDV Netherlands Industrial Fighter Aircraft Replacement Platform (NIFARP), in verband met de uitfasering van de F-16, wat in 2024 gereed moet zijn. De F-16’s worden waar mogelijk verkocht aan andere landen of commerciële partijen als onderdeel van het Defensie Afstotingsplan, aangezien Nederland volledig gaat inzetten op werken met de nieuwe F-35. Wij, Faes The Packaging People, zijn er trots op bij te mogen dragen aan dit programma en kijken terug op een mooie opdracht voor Defensie, een klant waarmee wij al jarenlange een prettige samenwerking mee hebben.