Defensie, politie, brandweer en de hulpdiensten zijn druk bezig met de verdere integratie en het optimaliseren van het effectief gebruik van drones in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Met de gezamenlijk georganiseerde werkconferentie “Drones voor Defensie en Veiligheid” op de voormalige vliegbasis Twente is in dat kader weer een volgende concrete stap gezet. De samenwerking tussen NIDV en het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV), het voormalige IFV, krijgt daarmee steeds meer gestalte.

Het evenement, mede georganiseerd door Brandweer Twente en drone ecosysteem Space53, was bedoeld voor medewerkers van Defensie, politie, brandweer, overige hulpdiensten én ontwikkelaars uit de high tech en drone-industrie. Meer dan 150 geïnteresseerden en bedrijven namen afgelopen donderdag 7 juli deel op de Twente Safety Campus.

Inzet drones voor veiligheid

De wereld is sterk in beweging. In toenemende mate hebben we te maken met politieke instabiliteit, bestrijding van georganiseerde criminaliteit en effecten van klimaatverandering op veiligheid. Dit in combinatie met razendsnelle hoogwaardige technologieontwikkeling van onder meer geautomatiseerde onbemande systemen (UAS). Drones worden steeds vaker ingezet zowel voor civiele als militaire doeleinden. Deze systemen gaan in deze context dan ook een steeds grotere rol spelen in onze samenleving.

Drones zijn in gebruik voor brandbestrijding, het goed in kaart brengen van bepaalde gebieden tijdens een crisis, het ongemerkt kunnen monitoren van bepaalde situaties en hulp bij reddingen (in zee). In de oorlog gebruiken Oekraïne en Rusland allebei militaire drones om aanvallen uit te voeren. Dit is echter slechts een greep uit de vele denkbare toepassingen. Mede daarom zijn Defensie, de politie, de brandweer en de hulpdiensten druk bezig met de verdere integratie en het optimaliseren van het effectief gebruik van drones in hun dagelijkse bedrijfsvoering.

Interactief programma met demo’s

Met deze dag is de verdere verdieping gestart over het definiëren van doelstellingen en het aanjagen van nieuwe en bestaande samenwerkingsverbanden tussen de verschillende overheden en de Nederlandse industrie op het gebied van drones en counter drones. Sprekers gaven vanuit het eigen werkveld hun visie over drones en counter drones. Onderwerpen waren ‘UAS regelgeving en drone innovatie’ door Jan Hazes, Majoor Jan Hazes, Sr. beleidsadviseur bij de MLA (Militaire Luchtvaart Autoriteit), ‘Van Droneteam naar Team Digitale Verkenning’ door Robbert Heinecke, Manager Operations & Training Landelijke Onbemande Vliegorganisatie NIPV en ‘Gelaagde luchtsteun voor de politie’ door Tjeerd Tiedemann, Flightmanager Team Onbemande Luchtvaartuigen, Politie | Landelijke Eenheid | Afdeling Luchtvaart.

Gedurende de dag was er ruimschoots gelegenheid om te netwerken of om demonstraties te volgen. Indrukwekkende demo’s werden verzorgd door de NIDV bedrijven Delft Dynamics (CEO Arnout de Jong) , Height Technologies (CEO Ernst Thijsen) en verder door VTN Veiligheidstechniek Nederland (VTN – Commercial Directeur Marc Leepel) en Tective Robotics (Founder Mattijs Otten). Mede door de uitstekende facilitaire ondersteuning vanuit NIPV kijken we terug op een zeer geslaagd event dat zeker een vervolg gaat krijgen.

Aankomende evenementen

Laatste nieuws

Nieuws: 18-07-2023

NIDV bezoekt Logistiek Centrum Woensdrecht

Op maandag 17 juli hebben de voorzitter, de directeur en de business development manager lucht van de NIDV het opleidings- en maintenance ecosysteem op Woensdrecht bezocht om kennis te maken met de Commandant van het Air Support Command van de Luchtmacht en een aantal op locatie gevestigde NIDV-bedrijven.
NPVS|Gouden Ecosysteem|NIDV nieuws

Nieuws: 14-03-2023

Gouden Driehoek bundelt krachten in lasercommunicatie

De Nederlandse technologie-ontwikkelaars en -producenten Demcon en VDL Groep bundelen hun activiteiten voor lasersatellietcommunicatie in FSO Instruments. Met de oprichting van dit eerste technologiebedrijf in Nederland voor lasersatellietcommunicatie wordt voortgebouwd op baanbrekende technologie die TNO heeft ontwikkeld in samenwerking met bedrijven, waaronder Demcon en VDL. Dat past in het Nederlandse streven om een positie te bekleden als wereldmarktleider voor de serieproductie van hoogwaardige FSO (free-space optics) instrumenten voor lasersatellietcommunicatie, waarvoor concrete belangstelling bestaat bij Amerikaanse en Europese bedrijven.
NPVS|Gouden Ecosysteem|Industrie Nieuws

Nieuws: 02-03-2023

Terugblik: ruimtevaart op Govsatcom en Space4Defense

Op 23 en 24 februari hebben in Luxemburg de Govsatcom en de Space4defence conferenties plaatsgevonden. Aan beide conferenties hebben NIDV, NLR, TNO en de Nederlandse “Space” industrie deelgenomen. De Govsatcom conferentie werd bijgewoond door 900 deelnemers en werd georganiseerd door de overheid van Luxemburg. De conferentie werd geopend door de minister van defensie van Luxemburg gevolgd door diverse key note sprekers waaronder die van US Space Force, NSPA en UK Space Command. De Space4Defence is georganiseerd door het NIDV, RVO en de zuster organisaties in België en Luxemburg. Vanuit Nederland waren 26 industrieën en kennisinstellingen aanwezig. De conferentie stond in het teken van de samenwerking tussen de BENELUX landen voor toekomstige EDF calls.
NPVS|Industrie Nieuws