De kamer heeft eind 2022 gevraagd naar het vergroten van wensbaarheid van het “voorzien-in” proces. Hierop is het DMP geactualiseerd.

Het DMP gaat uit van gefaseerde informatievoorziening door middel van afzonderlijke brieven over materieel en wapensysteem gebonden-IT projecten.

Met ingang van 2023 is het DMP aangepast op drie aspecten:

  • het ophogen van de financiële ondergrens van € 25 naar € 50 miljoen;
  • het ophogen van de mandateringsgrens van € 100 naar € 250 miljoen; en
  • het clusteren van DMP-brieven.

Vastgoedprojecten worden na het eerstvolgende Defensie Projecten Overzicht (DPO) in mei 2024 niet meer conform het DMP gerapporteerd. In plaats daarvan wordt het vastgoedportfolio op een hoger aggregatieniveau gerapporteerd, afhankelijk van het moment, of in de Stand van Defensie of in een verzamelbrief aan de kamer.

Met de actualisatie wordt gevolg gegeven aan verschillende toezeggingen aan de kamer.

Brochure DMP geactualiseerd

De brochure DMP bij de tijd uit 2017 is daarmee ook geactualiseerd naar een nieuwe versie; DMP bij de tijd 2.0.

De brochure beschrijft de verschillende aspecten en fases van het proces en geeft toelichting over de informatievoorziening aan de Tweede Kamer.

 

Defensie Projecten Overzicht (DPO) verzendmoment naar mei.

Als onderdeel van deze actualisatie worden de verzendmomenten van het DPO en diens afwijkingsrapportage (AWR) omgeruild.

Het DPO wordt voortaan verzonden in mei met Verantwoordingsdag en de AWR in september met Prinsjesdag. Met andere woorden in mei 2024 wordt het DPO verwacht.

Het verzenden van het DPO als verantwoordingsdocument past beter bij Verantwoordingsdag dan samen met de begrotingsdocumenten op Prinsjesdag.

(Verantwoordingsdag: wat is dat ook alweer? Op de 3e woensdag in mei legt de minister van Financiën, namens het kabinet, verantwoording af over het beleid en de financiën van het afgelopen jaar. Dit jaar is dat op 15 mei)

Projecten dag 2024, september

Op dinsdag 24 september 2024 vindt de jaarlijkse Defensie-NIDV Projectendag wederom plaats. De locatie is de Kromhoutkazerne (V5 – Waterliniezaal) te Utrecht.

Tot nu toe was de projectendag direct gekoppeld aan Prinsjesdag en de publicatie van het DPO, op de 3e dinsdag van september.

De wisseling van het verzendmoment van het DPO naar mei, en de afwijkingsrapportage naar september hebben we dit jaar, om organisatorische redenen, niet kunnen volgen. De projectendag vindt dus dit jaar ook plaats in september. Of we deze in 2025 verplaatsen naar mei laten we afhangen van de ervaring met de projectendag 2024.

Uiteindelijk is de interactie tussen Defensie en de Nederlandse industrie, door middel van parallelle interactieve sessies over projecten in de domeinen maritiem, land, lucht/ruimte en IT, de kracht van de dag!

Download de brochure

Aankomende evenementen

Laatste nieuws