Voortbouwend op de sterke internationale NAVO-samenwerking binnen het Ground Based-domein, evenals op strategische bilaterale defensiebanden, heeft de Norwegian Defense Materiel Agency (NDMA) een overeenkomst getekend met de Nederlandse Defensie Materieel Organisatie (DMO) voor de overname van vijf Thales Ground Master 200 multi-mission compacte radars (GM200 MM / C). De overeenkomst omvat ook een optie voor drie aanvullende systemen.

Troepen worden tegenwoordig geconfronteerd met steeds evoluerende bedreigingen op het slagveld, inclusief indirect vuur (observatie, bereik, snelheid, nauwkeurigheid), waardoor het vermogen van een radar om doelen te detecteren in een zeer korte tijd. Om waardevolle middelen en troepen te beschermen, biedt Thales time-on-target-oplossingen uit de Ground Master 200 Multi-Mission-familie – radars die kleinere, snellere en wendbaardere doelen op grotere afstanden kunnen detecteren, terwijl ze een zeer hoge tactische waarde behouden. Mobiliteit en een zeer korte inzetduur.

Dit allereerste Government-to-Government contract tussen de landen zal de Noorse en Nederlandse strijdkrachten een gemeenschappelijk radarplatform bieden voor verdere samenwerking op het gebied van dreigingsevaluatie. De GM200 MM / C-radar is ontworpen voor het moderne slagveld, met het oog op operationele uitmuntendheid en de ontwikkeling van militaire doctrines. Beide partijen zullen profiteren van de nieuwste softwaregedefinieerde radartechnologie, waardoor toekomstige upgrades en capaciteitsuitbreidingen mogelijk zijn om het steeds veranderende spectrum van toekomstige bedreigingen te beheren.

“Dit is een zeer belangrijke mijlpaal in de nauwe militaire samenwerking tussen Noorwegen en Nederland. Deze overeenkomst zal de Noorse strijdkrachten voorzien van een nieuw artillerielocatiesysteem met voldoende bescherming, mobiliteit, bereik en nauwkeurigheid om te kunnen worden gebruikt bij alle soorten operaties, zowel nationaal als internationaal. ” Vice-admiraal Bjørge Aase, adjunct-directeur-generaal bij het Noorse agentschap voor defensiemateriaal.

“De verwerving van de MMR door Noorwegen creëert een gemeenschappelijk radarplatform dat verder kan worden ontwikkeld door de Noorse en Nederlandse strijdkrachten op basis van dreigingsevaluatie en doctrineontwikkeling. Beide landen profiteren van de softwaregebaseerde radar die upgrades en prestatieverbeteringen mogelijk maakt om toekomstige bedreigingen, zoals drones, het hoofd te bieden. ” Nederlandse Defensie Materieel Organisatie.

“Dit is een historisch moment op twee niveaus. Ten eerste versterkt het de sterke bilaterale strategische defensiesamenwerking tussen Noorwegen en Nederland. Ten tweede is dit contract de eerste NL MOD G2G-steun aan de Nederlandse defensie-industrie en in het bijzonder Thales. We hopen dat dit model de blauwdruk is voor meer G2G-projecten in de toekomst. ” Gerben Edelijn, CEO Thales Nederland.

Bron: Thales.com