30 deelnemers aan de NIDV-platformen Vliegende Systemen en F-35 Jachtvliegtuig (NPVS en NIFARP) bezochten woensdag 30 maart Vliegbasis Leeuwarden voor een van de grootste NAVO-luchtoefeningen.

Na ontvangst met een videoboodschap van Luitenant-Generaal Dennis Luyt volgden technische en operationele briefings: over de oefeningen zelf, uitdagingen in het onderhoud van de F-35 maar ook de nieuwe operationele mogelijkheden.

Bij take-off op de landingsbaan sloot het bezoek zich aan bij de honderden vliegtuigspotters, alleen dan aan de binnenkant van het hek. Voor de tweede keer die dag stegen squadrons F-16’s, F-18’s, F-35’s, Rafales, Eurofighters en zelfs Italiaanse Tornado’s op voor oefening in complexe scenario’s boven de Noordzee met deelnemende NAVO-bondgenoten. Een gebruikelijke Nederlandse oefening haalt misschien 4 vs. 4, dus 15 vs. 15 bovenop grondluchtafweer aan de kust biedt geweldige leermogelijkheden. De vertrouwensband die tussen bondgenoten groeit heeft direct resultaat: waar eerst taal-en cultuurbarrières overheersen is na 2 weken oefenen een geoliede meertalig machine getraind. Terug in de bus kregen de deelnemers een beeld van de logistieke operatie achter de schermen: één Canadese straaljager vergt al gauw een 20-koppig team van diverse specialismes.

De NIDV en haar deelnemers zijn de Koninklijke Luchtmacht dankbaar voor de gelegenheid om te zien waaraan de Defensie-industrie uiteindelijk bijdraagt: een bondgenootschap waarin professionals op goed materieel moeten kunnen rekenen.

Laatste nieuws

Nieuws: 25-11-2022

Defensie’s Ruimtevaartagenda is uit!

Vandaag is de lang verwachte Defensie Ruimte Agenda goedgekeurd door de ministerraad. Het wachten blijkt de moeite waard te zijn geweest: er ligt nu een heldere agenda waarin Defensie onderstreept dat de inrichting van de ruimte als vijfde operationele domein urgent is voor het informatiegestuurd optreden van onze strijdkrachten. Het gebruik van de ruimte is onmisbaar geworden voor het goed functioneren van onze krijgsmacht en onze maatschappij als geheel. Vanuit militaire optiek gaat het daarbij met name om het gebruik van satellieten die essentieel zijn voor navigatie, communicatie, positie- en tijdsbepaling, aardobservatie, en intelligence, surveillance and reconnaissance.
NPVS|Defensie|Algemeen

Nieuws: 12-10-2022

Luchtmacht duidt Defensienota voor bedrijfsleven

Op 4 oktober hield het Commando Luchtstrijdkrachten bij Jetsupport op Schiphol bijeenkomst voor het NIDV Platform Vliegende Systemen (NPVS) en het NIDV Industrial Fighter AiRcraft Platform (NIFARP). 30 aanwezigen volgden de toelichting van impact van de Defensienota op de Luchtmacht en het Gouden Ecosysteem.
NPVS|Defensie|NIDV nieuws

Nieuws: 22-07-2022

Farnborough: luchtvaart voor Defensie in volle zon

De hitte ten spijt vindt dit jaar de Farnborough International Airshow weer plaats. Reden te meer om als NIDV deelnemers hier te faciliteren. De uitdagingen in het luchtdomein voor Defensie en veiligheidsdiensten zijn veelzijdig en veeleisend. Gelukkig zijn de mogelijkheden en kansen voor oplossingen dat ook.
NPVS|Handel en export|Industrie Nieuws