30 deelnemers aan de NIDV-platformen Vliegende Systemen en F-35 Jachtvliegtuig (NPVS en NIFARP) bezochten woensdag 30 maart Vliegbasis Leeuwarden voor een van de grootste NAVO-luchtoefeningen.

Na ontvangst met een videoboodschap van Luitenant-Generaal Dennis Luyt volgden technische en operationele briefings: over de oefeningen zelf, uitdagingen in het onderhoud van de F-35 maar ook de nieuwe operationele mogelijkheden.

Bij take-off op de landingsbaan sloot het bezoek zich aan bij de honderden vliegtuigspotters, alleen dan aan de binnenkant van het hek. Voor de tweede keer die dag stegen squadrons F-16’s, F-18’s, F-35’s, Rafales, Eurofighters en zelfs Italiaanse Tornado’s op voor oefening in complexe scenario’s boven de Noordzee met deelnemende NAVO-bondgenoten. Een gebruikelijke Nederlandse oefening haalt misschien 4 vs. 4, dus 15 vs. 15 bovenop grondluchtafweer aan de kust biedt geweldige leermogelijkheden. De vertrouwensband die tussen bondgenoten groeit heeft direct resultaat: waar eerst taal-en cultuurbarrières overheersen is na 2 weken oefenen een geoliede meertalig machine getraind. Terug in de bus kregen de deelnemers een beeld van de logistieke operatie achter de schermen: één Canadese straaljager vergt al gauw een 20-koppig team van diverse specialismes.

De NIDV en haar deelnemers zijn de Koninklijke Luchtmacht dankbaar voor de gelegenheid om te zien waaraan de Defensie-industrie uiteindelijk bijdraagt: een bondgenootschap waarin professionals op goed materieel moeten kunnen rekenen.

Laatste nieuws