30 deelnemers aan de NIDV-platformen Vliegende Systemen en F-35 Jachtvliegtuig (NPVS en NIFARP) bezochten woensdag 30 maart Vliegbasis Leeuwarden voor een van de grootste NAVO-luchtoefeningen.

Na ontvangst met een videoboodschap van Luitenant-Generaal Dennis Luyt volgden technische en operationele briefings: over de oefeningen zelf, uitdagingen in het onderhoud van de F-35 maar ook de nieuwe operationele mogelijkheden.

Bij take-off op de landingsbaan sloot het bezoek zich aan bij de honderden vliegtuigspotters, alleen dan aan de binnenkant van het hek. Voor de tweede keer die dag stegen squadrons F-16’s, F-18’s, F-35’s, Rafales, Eurofighters en zelfs Italiaanse Tornado’s op voor oefening in complexe scenario’s boven de Noordzee met deelnemende NAVO-bondgenoten. Een gebruikelijke Nederlandse oefening haalt misschien 4 vs. 4, dus 15 vs. 15 bovenop grondluchtafweer aan de kust biedt geweldige leermogelijkheden. De vertrouwensband die tussen bondgenoten groeit heeft direct resultaat: waar eerst taal-en cultuurbarrières overheersen is na 2 weken oefenen een geoliede meertalig machine getraind. Terug in de bus kregen de deelnemers een beeld van de logistieke operatie achter de schermen: één Canadese straaljager vergt al gauw een 20-koppig team van diverse specialismes.

De NIDV en haar deelnemers zijn de Koninklijke Luchtmacht dankbaar voor de gelegenheid om te zien waaraan de Defensie-industrie uiteindelijk bijdraagt: een bondgenootschap waarin professionals op goed materieel moeten kunnen rekenen.

Laatste nieuws

Nieuws: 18-07-2023

NIDV bezoekt Logistiek Centrum Woensdrecht

Op maandag 17 juli hebben de voorzitter, de directeur en de business development manager lucht van de NIDV het opleidings- en maintenance ecosysteem op Woensdrecht bezocht om kennis te maken met de Commandant van het Air Support Command van de Luchtmacht en een aantal op locatie gevestigde NIDV-bedrijven.
NPVS|Gouden Ecosysteem|NIDV nieuws

Nieuws: 14-03-2023

Gouden Driehoek bundelt krachten in lasercommunicatie

De Nederlandse technologie-ontwikkelaars en -producenten Demcon en VDL Groep bundelen hun activiteiten voor lasersatellietcommunicatie in FSO Instruments. Met de oprichting van dit eerste technologiebedrijf in Nederland voor lasersatellietcommunicatie wordt voortgebouwd op baanbrekende technologie die TNO heeft ontwikkeld in samenwerking met bedrijven, waaronder Demcon en VDL. Dat past in het Nederlandse streven om een positie te bekleden als wereldmarktleider voor de serieproductie van hoogwaardige FSO (free-space optics) instrumenten voor lasersatellietcommunicatie, waarvoor concrete belangstelling bestaat bij Amerikaanse en Europese bedrijven.
NPVS|Gouden Ecosysteem|Industrie Nieuws

Nieuws: 02-03-2023

Terugblik: ruimtevaart op Govsatcom en Space4Defense

Op 23 en 24 februari hebben in Luxemburg de Govsatcom en de Space4defence conferenties plaatsgevonden. Aan beide conferenties hebben NIDV, NLR, TNO en de Nederlandse “Space” industrie deelgenomen. De Govsatcom conferentie werd bijgewoond door 900 deelnemers en werd georganiseerd door de overheid van Luxemburg. De conferentie werd geopend door de minister van defensie van Luxemburg gevolgd door diverse key note sprekers waaronder die van US Space Force, NSPA en UK Space Command. De Space4Defence is georganiseerd door het NIDV, RVO en de zuster organisaties in België en Luxemburg. Vanuit Nederland waren 26 industrieën en kennisinstellingen aanwezig. De conferentie stond in het teken van de samenwerking tussen de BENELUX landen voor toekomstige EDF calls.
NPVS|Industrie Nieuws