+31 (0) 70 3644807

Search

Op 19 november organiseert de NIDV een publieksbijeenkomst in Nieuwspoort over militaire export. Het actief exporteren van militaire goederen is essentieel voor het behoud van kennis, innovatie en werkgelegenheid. Echter kan materieel in de verkeerde handen ook aanzetten tot destabilisatie, mensenrechtenschendingen en nieuwe conflicten. Het is daarom zowel de taak van de Nederlandse overheid als de industrie om dat te voorkomen. De overheid kent hiervoor Europese en internationale verdragen en afspraken over export en vergunningen en bij bedrijven zijn compliance en vergunningsplicht de sleutelwoorden. Maar wat is de verantwoordelijkheid van ondernemers en hoe verhoud dit zich tot de verantwoordelijkheid van de overheid? Daarover gaat deze publieksbijeenkomst.

Verschillende gerenommeerde sprekers en Kamerleden zullen gedurende het evenement hun inzicht delen vanuit de industrie, overheid en NGO’s.

Dr. Hans Christoph Atzpodien, directeur BDSV (Duitse Defensie- en Veiligheidsindustrie) zal de bijeenkomst aftrappen met een Key-note over de Europese defensie-industrie en rol van Europa. Daarna zal Gen. b.d. Tom Middendorp, voormalig Commandant der Strijdkrachten en speciaal gezant Europees Defensiesamenwerking, zijn visie delen over de rol van Europa. Aansluitend zal een ondernemer vertellen over hoe bedrijven omgaan met compliance en wetgeving bij het exporteren van militaire goederen naar het buitenland. Tijdens het laatste deel van de bijeenkomst zullen Kamerleden Mustafa Amhaouch (CDA) en André Bosman (VVD) samen met Frank Slijper (Pax Christi) in debat gaan over de rol van de overheid en bedrijven. Aansluitend zal ook Ron Nulkes (Directeur NIDV) een aantal conclusies trekken van de middag.

De publieksbijeenkomst wordt gemodereerd door Han ten Broeke (voormalig Kamerlid en Director of Political Affairs HCSS).

Tijd: 15:30- 17:00, inloop vanaf 15:00, met aansluitend een borrel.
Locatie: Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag.
Aanmelden: door te mailen naar office@nidv.eu

 

Programma:
15:00 – 15:30 inloop met koffie
15:30 – 15:35 welkom door Han ten Broeke
15:35 – 15:50 Key note door Dr. Hans Christoph Atzpodien (BDSV)
15:55 – 16:10 expert opinion door Gen. Bd. Tom Middendorp
16:10– 16:20 verhaal door ondernemer MKB’er over compliancy en export (TBD)
16:20 – 16:50 debat/gesprek? door kamerleden Mustafa Amhaouch (CDA) en André Bosman (VVD) en Frank Slijper (Pax Christi)
16:50 – 17:00 Conclusies door Ron Nulkes (NIDV)
17:00 – 18:00 borrel

Uw aanmelding voor dit evenement is pas definitief na bevestiging. U kunt zich tot 18 november, 12 uur aanmelden. Voor vragen kunt u contact opnemen met office@nidv.eu.

Uw gegevens worden alleen gebruikt en opgeslagen waar nodig voor het organiseren van dit evenement en zullen direct daarna worden verwijderd. Door u aan te melden gaat u hiermee akkoord.

Dr. Hans Christoph Atzpodien (BDSV)
Gen. b.d. Tom Middendorp
André Bosman (VVD)
Mustafa Amhaouch (CDA)
Frank Slijper (Pax)
Han ten Broeke (HCSS)