+31 (0) 70 3644807

Search

Oorlogsbodem met een diplomatieke missie

jan 30, 2020 | Nieuws

Met een tot de tanden bewapend schip is de Koninklijke Marine onderweg naar de Golfregio. De commandant verwacht echter geen inzet van geweld. En met de voorstuwing van het schip is weinig mis.

Zr.Ms. De Ruyter, een luchtverdedigings- en commandofregat van de Koninklijke Marine, is op weg naar de Golfregio. Als het daar medio februari aankomt, zal het in de Straat van Hormuz de ‘maritieme veiligheid in het onrustige gebied versterken.’ Zo heet het althans in diplomatieke taal. De commandant van De Ruyter, kapitein-luitenant ter zee Theo Klootwijk, praat ook als een diplomaat op een oorlogsbodem. ‘Onze missie is het terugbrengen van rust en vertrouwen.’

Klootwijk reageert ook op berichten in de media over de voortstuwing en de slijtage van en tandwielkast waardoor het schip in rustige omstandigheden geen maximale vaart mag varen, maar wel in oorlogssituaties. “Wat er in de media is geschreven is ten dele waar,” zegt de commandant. “Er is een defect opgetreden aan een tandwielkast, vrij beperkt. Er is noodreparatie geweest en na afloop inspecteren we de tandwielkast eens in de zoveel tijd. We varen er al een half jaar op deze manier mee en hij doet nog steeds z’n werk. Als ik toch het volledige vermogen nodig heb, dan heb ik het tot m’n beschikking. Ik maak me geen zorgen over de voortstuwing.”

De Ruyter – commandant KLTZ Klootwijk

Eind vorig jaar waren er in de Straat van Hormuz acht incidenten waarbij zes olietankers zwaar beschadigd raakten en twee werden vastgehouden. Iran was in alle gevallen de agressor. Niet prettig in een gebied dat cruciaal is voor de doorvoer van olie. Een derde van alle olietransporten op zee, gaat langs deze route. Samen met een Frans fregat zal Zr.Ms. de Ruyter tot juni bijna dagelijks patrouilleren en controleren of iedereen zich houdt aan het internationale zeerecht.

Het imposante maar behoorlijk roestige fregat telt 200 opvarenden, onder wie tien mariniers. Die zijn niet voor niets mee. ‘Ze zijn nodig mochten we onszelf moeten verdedigen’, aldus Klootwijk (48). ‘Het aan boord gaan van andere schepen past niet binnen ons mandaat. We mogen ons wel op passende wijze verdedigen tegen een aanval.’

Wat die ‘passende wijze’ is laat zich raden. Het Nederlandse marineschip heeft een fors uitgevallen kanon, raketten voor luchtdoelen en vijandelijke schepen en torpedo’s aan boord. Ook gaat er een maritieme NH90-helikopter mee, handig voor snelle patrouilles en observaties vanuit de lucht. Klootwijk verwacht het wapenarsenaal eigenlijk niet te hoeven gebruiken. De komst van De Ruyter is afgestemd met landen als Iran en Oman. ‘Men weet dat wij komen. We willen niet verrassen en gaan niet provoceren’.

Tekst en beeld: Riekelt Pasterkamp

Contactpersoon

Matthijs Olde

Matthijs Olde

Adviseur Politiek, Projecten en Communicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Matthijs Olde via m.olde@nidv.eu.

Eerder nieuws