+31 (0) 70 3644807

Search

Ondertekening BE/NL Key Users Requirement document tijdens NMC-jaarvergadering

jul 4, 2018 | Nieuws

Op dinsdag 3 juli 2018 vond de jaarvergadering plaats van het NIDV NMC platform (Nederlandse Marinebouw Cluster) bij het MARIN te Wageningen. Voor het derde achtereenvolgende jaar is dit evenement gecombineerd met een binationale Industry Information day waarbij de Belgische en Nederlandse industrie elkaar wederom hebben ontmoet. De focus voor de BE/NL industrie lag daarbij dit jaar op het Europese Defensie Fonds (EDF) en de actuele ontwikkelingen van de Permanent Structured Cooperation (PESCO) programma’s en de in dat kader relevante technologieën. Mede daardoor was er sprake van een grote opkomst van vertegenwoordigers van de NL en BE Defensie (waaronder D-DGMR LtGEN Rudy DeBaene), kennisinstituten en in totaal meer dan 80 verschillende industriële bedrijven.

Naast presentaties door Dhr. René Berkvens (Vz NMC) en NIDV bestond het bi-nationale programma verder uit een enthousiaste briefing door de Directeur MARIN Dr. ir. Bas Büchner en een presentatie over EDF en PESCO door KTZ Jan de Beurme (Chief of Staff Belgian Navy). Door CDRE(TD) Dick Kreiter (DMO Directeur Projecten) is een update verzorgd over de Defensienota en relevante grote maritieme (vervangings)programma’s.

Ook was de ondertekening van het BE/NL binationale Key Users Requirement document voor het project vervanging M-fregatten een stijlvol en belangrijk moment. Het is uniek dat twee landen volledige overeenstemming hebben bereikt over de requirements van een dergelijk programma. Met de formele ondertekening is er weer een belangrijke stap gezet naar het in de vaart nemen van 4 nagenoeg identieke fregatten waarmee we weer 30 jaar vooruit kunnen en het fundament voor BENESAM weer verder is verstevigd.

Op 8 juni hebben Nederland en België de MOU ondertekend waarin de eerdere intentieverklaring uit 2016 om samen fregatten en MCM vaartuigen te gaan verwerven is bestendigd. Nederland heeft de leiding bij het fregatten programma. Beide landen zijn op hun eigen manier hun behoefte aan fregatten nationaal gestart, voor Nederland is dat middels een DMP-A document en de A-brief. Het voorliggende Key Users Requirements document is het binationale basisdocument waarmee de behoefte inhoudelijk voor beide landen is vastgelegd;  wat moeten de fregatten kunnen en aan welke eisen moeten ze voldoen. Aan dit document is door 3 binationale werkgroepen (platform, sewaco, bedrijfsvoering) hard gewerkt. Het is uniek dat twee landen volledige overeenstemming hebben over de requirements van een dergelijk programma. Momenteel wordt de KUR weer verder in detail uitgewerkt naar een NSE document (Nadere Specificatie van Eisen). 

 

De gegeven presentaties zijn terug te vinden op MijnNIDV.

 

Archives

Categories