+31 (0) 70 3644807

Search

NIDV verwelkomt belangrijke stap in consolidatie Duitse marinewerven

mei 15, 2020 | Nieuws

​Met de aankondiging dat scheepsbouwer Lürssen gaat samenwerken met German Naval Yards bij de bouw van militaire oppervlakteschepen, wordt een belangrijke stap gezet in de noodzakelijke consolidatie van de Europese marinebouw. Ingegeven door meer efficiëntie en betere beschikbaarheid van de Duitse marineschepen, zal de concurrentiepositie van de Duitse werven naar verwachting verbeteren. Dat biedt dan ook meer ruimte voor innovatieve concepten in deze door de Duitse overheid als ‘sleuteltechnologie’ bestempelde bedrijfstak.

Voor de Nederlandse marinebouw kan dit eveneens voordelen opleveren gezien de nauwe verbondenheid tussen beide landen. In Nederland is al sprake van een geconsolideerde marinebouwcluster die beschikbaar is voor betekenisvolle samenwerking met de grote landen in Europa, in dit geval dus Duitsland. De belangrijke strategische voordelen die nu ook bij onze oosterburen in beeld komen kunnen via een eigen sterke nationale marinebouw verder worden opgepakt. Dit heeft een gunstig effect op de Nederlandse maritieme Gouden Driehoek.

Ook de NIDV streeft het belang van een Europese consolidatie op de defensiemarkt na, waarbij het essentieel is dat Nederlandse bedrijven een volwaardige rol kunnen spelen. Dat draagt bij aan de strategische soevereiniteit en autonomie van Europa.

Contactpersoon

Matthijs Olde

Matthijs Olde

Adviseur Politiek, Projecten en Communicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Matthijs Olde via m.olde@nidv.eu.

Eerder nieuws