+31 (0) 70 3644807

Search

Next Level Event over Marine studie op 15 mei

mei 3, 2017Nieuws

Policy Research Corporation (PRC) heeft een studie uitgevoerd naar de status van zowel de Koninklijke Marine als het ecosysteem waarvan ze deel uitmaakt. Deze studie heeft als titel “De Marine en de Marinebouw Cluster – een ecosysteem onder druk”.

Op 15 mei overhandigt Karla Peijs de studie in de Malietoren te Den Haag aan de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert. Dagvoorzitter Roland Kortenhorst begeleidt de aanwezigen door het programma met Hans de Boer (VNO-NCW), René Berkvens (Damen), Rob de Wijk (HCSS) en Chris Peeters (PRC). Vervolgens vindt er een paneldiscussie plaats en wordt de dag afgesloten met een borrel.

 

Over de studie:

In deze studie wordt pijnlijk duidelijk hoe de bezuinigingen en reorganisaties de omvang en inzetbaarheid van de marine negatief hebben beïnvloed. De marinebouw heeft weliswaar met exportorders haar kennisniveau gehandhaafd maar deze export is slechts de spin-off van beproefde technologie en geen bron van vernieuwing. Het is daarom weer tijd om Nederlandse wapensystemen te bouwen, zodat het technologisch niveau van het gehele ecosysteem wordt verhoogd.

Verder geeft het rapport aan dat er meer aandacht dient uit te gaan naar de kosten van instandhouding. Tevens wordt gewezen op het belang van Internationale samenwerking. Nederland heeft weliswaar een koploperspositie op het gebied van operationele samenwerking maar samenwerking op materieelgebied verloopt moeizamer. Met de gekozen koers om samen met België de vervanging van M-fregatten en de mijnenbestrijdingscapaciteit ter hand te nemen, bestaat de mogelijkheid om een lange termijn verwervingsstrategie te ontwikkelen. Dit betekent dat het herstel en uitbouw van de vloot op een kosteneffectieve wijze kan geschieden en dat binnen het Europese krachtenveld de continuïteit van de Nederlandse marinebouw als belangrijke zelfscheppende defensie-industrie kan worden zeker gesteld. Hiermee worden tevens de exportmogelijkheden versterkt en staat het behoud van kennis en kunde borg voor de laagste instandhoudingkosten.

Het Nederlands Marinebouwcluster is klaar om onze marine naar dit ‘Next Level’ te brengen en wil als vanouds haar eeuwenoude kennis en -kunde inzetten om onze marine weer op het juiste operationele peil te brengen.

Het event is niet publiek toegankelijk en deelnemers zijn persoonlijk uitgenodigd. De studie is uitgevoerd in opdracht van NIDV, Nederland Maritiem Land en Netherlands Maritime Technology.

Archives

Categories