+31 (0) 70 3644807

Search

Lockheed: Turkse F-35’s naar Nederland

nov 1, 2019 | Nieuws

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin is bereid F-35’s die niet naar Turkije gaan aan Nederland te leveren. Dat zei topman Greg Ulmer donderdag 31 oktober op de Vliegbasis Leeuwarden bij aankomst van de eerste operationele F-35 voor de Koninklijke Luchtmacht.

Nederland bestelt in totaal 46 F-35’s voor een bedrag van 5 miljard euro. Daarvan zijn er al acht afgeleverd die in de Verenigde Staten staan voor opleiding en training. Het is de grootste wapenaankoop in de geschiedenis. De toestellen worden gestationeerd op de vliegbases in Leeuwarden en Volkel.

Om drie squadrons van de luchtmacht te vullen, zoals staatssecretaris Barbara Visser van Defensie aan de NAVO toezegde, moeten er nog eens tien F-35’s bij. Die kan vliegtuigbouwer Lockheed Martin snel leveren, aldus general manager van het F-35-programma Greg Ulmer. “Voor de Turkse toestellen zijn best andere geïnteresseerden.” De Amerikaanse president Donald Trump zette eerder dit jaar de levering van F-35’s aan Turkije stop omdat het land ook Russische S-400 raketten aanschaft. Turkije bestelde honderd F-35’s. Een deel ervan staat al klaar in de Lockheed-fabriek in het Amerikaanse Fort Worth.

F-35 flyby

Driewieler

Na jaren van politiek gesteggel, karrenvrachten vol dossiers en reserveren van miljarden euro’s landde hij op 31 oktober dan eindelijk: de F-35. Om precies 15.25 uur zette de F-009 twee wielen op de landingsbaan van de Vliegbasis Leeuwarden. Met een snelheid van 1000 kilometer per uur vloog de kist in 1,5 uur vanaf de fabriek in Italië (waar de F-35’s onder toezicht van Lockheed in elkaar worden gezet) naar Leeuwarden.

“Een mooie, grijze, nieuwe driewieler”, zei de commandant van de luchtmacht, luitenant-generaal Dennis Luyt. Het toestel werd door de luchthavenbrandweer met een regendouche ontvangen. Waarbij er waarschijnlijk iemand op het verkeerde knopje drukte zodat de F-009 met zeepsop werd overgoten.

De aankomst van de opvolger van de F-16, die inmiddels 40 jaar oud is, was voor Defensie aanleiding voor een feestje met dik 2000 gasten. De complete politieke en militaire top was aanwezig op de vliegbasis bij de Friese hoofdstad. Het nieuwe gevechtsvliegtuig vloog bij aankomst verschillende ererondjes met zijn voorgangers: een F-16, een Hawker Hunter en een Spitfire.

Geluid

Ook omwonenden waren uitgenodigd om de aankomst van de F-35 Lightning II van dichtbij mee te maken. Ze zijn vooral benieuwd naar het geluid dat de straaljager maakt. “Het geluid van de motoren is voor sommigen het mooiste geluid ter wereld”, aldus staatssecretaris Visser. Ze typeerde de F-35 als een ‘vliegende laptop’ die nodig is voor “het borgen van onze veiligheid.” Ook vindt Visser dat het toestel “bondgenoten dichter bij elkaar brengt.” Ze bedankte met name de Amerikanen en Italianen.

Aan het begin van deze eeuw stapte Nederland in het F35-project, toen nog bekend als Joint Strike Fighter (JSF). Het Nederlandse bedrijfsleven raakte met ongeveer 100 bedrijven betrokken bij de bouw van het stealth-toestel. Dertig bedrijven, zoals Fokker, hebben rechtstreekse productie-opdrachten gekregen. Het leverde in 2018 ongeveer 2000 productiebanen op en nog eens 2000 (naar schatting) voor het onderhoud van de toestellen. In Woensdrecht komt de centrale opslagplaats van reservedelen van alle F-35’s in Europa.

Volgens staatssecretaris Visser heeft de F-35 het Nederlandse bedrijfsleven al 1,5 miljard aan opdrachten opgeleverd. Tot 2045 zou het nog eens zo’n 9 miljard euro moeten binnenbrengen. Het onderhoud van de nieuwe toestellen is daar niet in meegerekend: dat zou Nederlandse bedrijven tot 2050 nog eens zo’n 13 miljard euro moeten opleveren.

Tekst en beeld: Riekelt Pasterkamp

De aankomstceremonie kan hier worden teruggezien: https://www.youtube.com/watch?v=OQoQ6YlJrdg

Contactpersoon

Matthijs Olde

Matthijs Olde

Adviseur Politiek, Projecten en Communicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Matthijs Olde via m.olde@nidv.eu.

Eerder nieuws