+31 (0) 70 3644807

Search

Grote impuls voor maritieme sector met definitieve gunning Duitse megaorder aan Damen

mei 22, 2020 | Nieuws

Damen Schelde Naval Shipbuilding is officieel aangewezen als winnaar van de aanbesteding voor de bouw van vier MKS 180-fregatten voor de Duitse marine. Dit betekent een grote impuls de Nederlands / Duitse samenwerking, en meer algemeen een impuls voor de maritieme sector in moeilijke tijden. Het contract heeft een waarde van 5,3 miljard euro. Het Duitse ministerie van Defensie zal de toestemming van het Duitse Parlement (de Bundestag) voor het project nog voor de zomervakantie vragen.

De MKS 180 fregatten (MKS staat voor Mehrzweckkampfschiff) worden gebouwd op de werven van scheepvaartbedrijven Lürssen en Blohm + Voss in Bremen en Hamburg. Het ontwerp en de coördinatie vinden grotendeels plaats bij DSNS in Vlissingen. Deze Duitse partners van Damen zijn in het project onderaannemer van de grootste Nederlandse scheepsbouwer. Ook veel Duitse toeleveranciers (waaronder dochterbedrijven van het Twentse Thales) zullen meeprofiteren van de opdracht. Uiteindelijk blijft 80 procent van de investeringen in Duitsland.

Fusie Duitse scheepswerven

Het eerdere verzet van de Duitse scheepswerf German Naval Yards tegen de toewijzing van deze order aan Damen is tegelijkertijd van de baan. Op 14 mei werd namelijk plotseling bekend dat German Naval Yards gaat fuseren met Lürssen, waardoor de scheepswerf via een omweg toch bij het megaproject betrokken wordt.

Eerder gaf NIDV directeur Ron Nulkes in dat kader al aan: “Met de aankondiging dat scheepsbouwer Lürssen gaat samenwerken met German Naval Yards bij de bouw van militaire oppervlakteschepen, wordt een belangrijke stap gezet in de noodzakelijke consolidatie van de Europese marinebouw.”

Ook de NIDV streeft het belang van een Europese consolidatie op de defensiemarkt na, waarbij het essentieel is dat Nederlandse bedrijven een volwaardige rol kunnen spelen. Dat draagt bij aan de strategische soevereiniteit en autonomie van Europa.  Dat biedt dan ook meer ruimte voor innovatieve concepten in deze door de Duitse overheid als ‘sleuteltechnologie’ bestempelde bedrijfstak.

Megaorder gunstig voor Nederlandse maritieme gouden Driehoek

Naar verwachting mogen cruciale opdrachten als die voor de MKS 180 in de toekomst niet meer Europees aanbesteed worden. Daarmee is deze megaorder voor Damen des te belangrijker en een groot succes. In het proces van de eerder genoemde consolidatie in Europa heeft Damen nu een sterke positie ingenomen. “Dit heeft een gunstig effect op de Nederlandse maritieme Gouden Driehoek”, aldus Nulkes.

De belangrijke strategische voordelen die nu ook bij onze oosterburen in beeld komen kunnen via een eigen sterke nationale marinebouw verder worden opgepakt. Bij de bijeenkomsten van het NIDV Nederlands Marinebouw Cluster (NMC) staat dit al langere tijd als vast onderwerp op de agenda.

Contactpersoon

Maarten Lutje Schipholt

Maarten Lutje Schipholt

Business Development Manager

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Lutje Schipholt via m.lutjeschipholt@nidv.eu.

Eerder nieuws