+31 (0) 70 3644807

Search

Fokker haalt Turkse productie F-35 naar Nederland

feb 5, 2020 | Nieuws

GKN Fokker stopt de productie van bekabeling voor de F-35 in Turkije. Medio maart wordt het werk overgeplaatst naar Nederland. Het besluit is niet genomen omdat GKN Fokker het wil, maar omdat het moet.

De Amerikaanse president Donald Trump zette Turkije in de zomer van 2019 uit het F-35-programma omdat Ankara Russische S-400-afweerraketten kocht. Turkije is lid van de NAVO. De andere NAVO-landen zijn bang dat via de rakettendeal kennis over de NAVO-defensiesystemen in Russische handen komt.

Naast dat de Turken geen F-35’s –ook wel bekend als Joint Strike Fighter– krijgen, verbiedt Amerika alle productie van F-35-onderdelen in Turkije. Het gaat om ongeveer tien bedrijven die opdrachten ter waarde van 600 miljoen dollar in portefeuille hebben. ‘Via Lockheed Martin kregen we van het Amerikaanse ministerie van defensie te horen de productie van bekabeling voor de F-35 weg te halen uit Turkije’, zegt Michiel van der Maat van GKN Fokker desgevraagd.

Arbeidsplaatsen naar Nederland

Het gaat om 70 arbeidsplaatsen die medio maart worden verplaatst naar de vestiging van GKN Fokker Elmo in Woensdrecht. Er blijft volgens Van der Maat in Izmir ‘voldoende werk over om de fabriek open te houden.’ Feit is dat arbeidsuren in Nederland duurder zijn dan in Turkije. Wat dat voor de prijs van een F-35 betekent, kan Van der Maat niet zeggen. In het gevechtsvliegtuig van de 5e generatie zit 30 kilometer aan kabels verwerkt.

Turkije bestelde honderd F-35’s bij vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Vier toestellen die de Turken in de Verenigde Staten al gebruikten voor oefening en training, staan vast op Luke Air Force Base in Arizona. De 24 andere toestellen die in verschillende stadia van productie zitten, gaan waarschijnlijk naar de Amerikaanse luchtmacht. Lockheed-topman Greg Ulmer zei in oktober vorig jaar nog dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer bereid was om de F-35’s die niet naar Turkije gingen aan Nederland te leveren. Sindsdien is daar weinig meer van vernomen.

Grootste order uit de geschiedenis van de Luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht bestelde in totaal 46 F-35’s voor een bedrag van 5 miljard euro. Daarvan zijn er acht afgeleverd die in de Verenigde Staten staan voor opleiding en training. Op de Vliegbasis Leeuwarden landde op 31 oktober de eerste operationele F-35 voor de luchtmacht. Naast Leeuwarden worden de toestellen gestationeerd op Volkel. Het is de grootste wapenaankoop in de Nederlandse geschiedenis.

Lockheed Martin heeft in totaal ruim 3500 bestellingen voor de F-35. De fabrikant leverde vorig jaar 134 F-35’s af aan verschillende klanten. Dit jaar verwacht Lockheed 141 toestellen te kunnen leveren. Nieuwste klant is Polen dat vorige week een miljardencontract tekende voor 32 toestellen. De vliegtuigen worden tussen 2026 en 2030 geleverd. De Poolse luchtmacht vliegt momenteel MiG’s, Sukhoi’s en F-16’s. Ook landen als België en Denemarken kozen voor de F-35.

Door Riekelt Pasterkamp

Contactpersoon

Matthijs Olde

Matthijs Olde

Adviseur Politiek, Projecten en Communicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Matthijs Olde via m.olde@nidv.eu.

Eerder nieuws