+31 (0) 70 3644807

Finalisten Veiligheid Innovatie Competitie bekend

okt 6, 2017 | Nieuws |

Van een ‘slachtoffer-status zintuig’ tot aan kleding die ontploffingen voorkomt

Technologie Dichterbij; Haal met nieuwe, innovatieve technologie meer uit zintuigen. Dat is het thema van de Veiligheid Innovatie Competitie 2017. De vijf finalisten zijn bekend. Op 1 december wordt de winnaar bekend gemaakt.

Olof Schuring, innovatiemanager bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie, geeft aan: ‘Het MKB en startups vormen samen een belangrijke motor voor innovatie in Nederland. Hun creativiteit biedt  grote kansen voor het werk van de organisaties die Nederland veilig houden. Met de VIC laten we ons inspireren en toetsen we nieuwe inzichten in de  praktijk. Dit jaar hebben we weer zeer verrassende en uiteenlopende voorstellen ontvangen die het hart van ons werk raken!‘

Voorkomen dat de bom ontploft
Kleding waarin antennes zijn verwerkt waardoor geïmproviseerde bommen niet tot ontploffing kunnen komen. Dat is het voorstel van PrintAgora. De antennes worden gebruikt voor radio jammers die de hoogfrequente golflengte van geïmproviseerde bommen verstoren. De kleding is bestemd voor militairen, politieagenten en explosieven experts.

Radarsysteem monitort vitale functies
Radar chips in het plafond om de hartslag en de ademhalingsfrequentie te monitoren. Het voorstel van Recornect richt zich op gesloten instellingen waarbij het noodzakelijk is de bewoners regelmatig te controleren om incidenten, mogelijk met dodelijke afloop, te voorkomen. Met het voorgestelde radarsysteem wordt personeel efficiënter ingezet en de privacy van de bewoners beter gewaarborgd.

Borstband die waarschuwt voor overbelasting
Een comfortabele borstband die een dreigende overbelasting door stress ontdekt, waardoor de drager van de band, een daadwerkelijke overbelasting kan voorkomen. Volgens de indiener van het project, Neiding B.V., heeft onderzoek herhaaldelijk laten zien dat mensen onder (te) hoge stress, risico’s en kansen verkeerd inschatten. De borstband is bestemd voor alle veiligheidsmensen die onder stress werken.

Een slachtoffer-status zintuig voor hulpverleners
In crisissituaties, zoveel mogelijk levens redden. Offroad Apps & Things wil een ‘slachtoffer-status’ zintuig ontwikkelen voor alle hulpdiensten. Medische informatie, verkregen door op het slachtoffer aangebrachte health-sensoren, wordt via speciale software (Rescue 101) en een robuust ad-hoc netwerk, gedeeld met iedere hulpverlener.

Intelligente sensoren die risicovol gedrag herkennen
BPI Services wil met sensoren het waarnemingsvermogen van gevangenispersoneel vergroten om zo zelfdoding en zelfmutilatie in de cel terug te dringen. Het te ontwikkelen 3Detect instrument kan automatisch waarnemen waar de gedetineerde zich begeeft in de cel en hoe er bewogen wordt. Bij risicovol gedrag, slaat het systeem alarm. 3Detect zet de beelden die het ontvangt automatisch om in een 3D skelet-analyse. Hierdoor blijft de privacy gewaarborgd.

Over de competitie
Hoe kunnen we met technologie meer uit onze zintuigen halen? Daarover gaat de Veiligheid Innovatie Competitie 2017 met als thema ‘Technologie dichterbij’. Technologie kan onze zintuigen versterken. Waardoor we nauwkeuriger, sneller en beter waarnemen. Ons inzicht verrijken en daarmee onze capaciteiten vergroten. Om nieuwe taken te vervullen die voor mensen nog niet mogelijk zijn en om sneller en beter ons werk te doen. De competitie is een initiatief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Ministerie van Defensie, de politie en de Koninklijke Marechaussee.  

 

Archief

Categorieën