+31 (0) 70 3644807

Search

Eerste operationele F-35 landt op 31 oktober in Nederland

sep 10, 2019 | Nieuws

Foto: Defensie. In 2016 bracht de eerste Nederlandse F-35 al een kort bezoek aan Nederland.
Defensie

De eerste operationele F-35 voor het squadron op de Vliegbasis Leeuwarden landt op 31 oktober.

De F-009 wordt de eerste F-35 die in Nederland wordt gestationeerd. Later dit jaar komt de F-010 daar nog bij. Er staan al acht Nederlandse F-35’s in de Verenigde Staten. De negende en tiende F-35 voor Nederland, worden gebouwd in het Italiaanse Cameri.

De F-35’s worden op drie locaties in elkaar gezet: Fort Worth, Texas (VS), Cameri (Italië) en Nagoya (Japan). Nederland nam begin dit jaar de F-35 voor het eerst officieel in ontvangst, bij bouwer Lockheed Martin in Texas.  De Luchtmacht kreeg in 2013 de beschikking over die eerste twee toestellen, de F-001 en de F-002, voor ontwikkeling en training. Na de officiële ceremonie in januari werden nog zes vliegtuigen toegevoegd aan de Nederlandse F-35 vloot in de VS. Twee daarvan staan op vliegbasis Edwards, voor het operationele test- en evaluatieprogramma. De andere zes staan op vliegbasis Luke in Arizona, waar Nederlandse F-16 piloten worden ‘omgeschoold’.

Eerder dit jaar werd bekend dat Nederland meer F-35’s koopt dan aanvankelijk gepland. Bij de definitieve keuze voor de F-35 werd afgesproken dat 4,7 miljard euro beschikbaar was voor het gevechtsvliegtuig. Voor dat bedrag konden 37 toestellen worden aangeschaft. Volgens minister Ank Bijleveld van Defensie kunnen er acht of negen extra gevechtsvliegtuigen worden gekocht, afhankelijk van de dollarkoers.

 

Contactpersoon

Matthijs Olde

Matthijs Olde

Adviseur Politiek, Projecten en Communicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Matthijs Olde via m.olde@nidv.eu.

Eerder nieuws