+31 (0) 70 3644807

Search

Defensie koopt negen extra F-35’s

okt 17, 2019 | Nieuws

Defensie koopt negen F-35 jachtvliegtuigen extra. Staatssecretaris Barbara Visser heeft dit begin oktober de Tweede Kamer per brief laten weten.  Het totale aantal F-35’s voor de luchtmacht komt daarmee op 46.

Door negen toestellen aan de huidige vloot toe te voegen is Defensie beter in staat de grondwettelijke taken uit te voeren. Daarnaast wordt met de aanschaf de basis gelegd voor een derde F-35 squadron.

Meer capaciteiten

Door deze negen vliegtuigen inclusief personeel aan het vliegtuigenbestand toe te voegen, daalt volgens de staatssecretaris de belasting voor mensen voor een langdurige missie wezenlijk. Ook is de inzetbaarheid te verdelen over meer vliegtuigen. Dit heeft een positief effect op het voortzettingsvermogen van de F-35, doordat de vliegurenbelasting per toestel daalt. Ook verbetert de inzetbaarheid. Indien nodig is Nederland sneller aanwezig bij (potentiële) conflicten.

Nederlandse technologie

Bij de verwerving zijn ook benodigde reservedelen en trainingsmiddelen zoals simulatoren en informatievoorzieningssystemen inbegrepen. Verschillende Nederlandse bedrijven leveren deze systemen, van simulatoren en grondsystemen tot software waarmee tijdens een vlucht tegenstanders kunnen worden gesimuleerd.  De gang van zaken bij de extra F-35’s verloopt daarmee hetzelfde als bij de 37 reeds bestelde jachtvliegtuigen waarbij de inschakeling van de Nederlandse industrie een belangrijke reden was voor de aanschaf.

De kosten worden geraamd op ongeveer  1 miljard euro. Dit bedrag past volledig binnen het budget dat voor het Nationaal Plan beschikbaar is gesteld bij de Voorjaarsnota.

F-35 als vervanger van de F-16

De F-35 vervangt de F-16 waarmee de luchtmacht sinds 1979 vliegt. Nederland kocht er ooit 213. Inmiddels vliegen er nog 61 van deze verouderde toestellen. De eerste operationele F-35 voor de Koninklijke Luchtmacht landt op 31 oktober op de Vliegbasis Leeuwarden. Dit in aanwezigheid van politici, vertegenwoordigers van de industrie, omwonenden van de basis en luchtmachtpersoneel.

Door Riekelt Pasterkamp

Contactpersoon

Matthijs Olde

Matthijs Olde

Adviseur Politiek, Projecten en Communicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Matthijs Olde via m.olde@nidv.eu.

Eerder nieuws