+31 (0) 70 3644807

Search

Defensie Innovatie Competitie 2020 in het teken van ’Smart Medics’

jun 2, 2020 | Nieuws

Het Ministerie van Defensie is op zoek is naar medische innovaties, technologische ontwikkelingen en vernieuwingen voor hun operationele militaire gezondheidszorg. Zo krijgen onze militairen in het inzetgebied de optimale medische zorg en beschikken onze “Medics” (militair geneeskundig personeel) over de juiste moderne middelen van point-of-injury tot militaire veldhospitaal. De DIC 2020 wil deze zoektocht naar relevante innovaties en technologische ontwikkelingen bij het MKB stimuleren.

De militaire gezondheidszorg (MGZ) wil een Military Readiness Measurement System (MRMS) ontwikkelen dat de relevante indicatoren en parameters van een gewonde militair continu kan meten, rekening houdend met de extreme omstandigheden van militaire operaties. Civiele ontwikkelingen op het gebied van medische dataverzameling, medische analyse en interpretatie op basis van artificial intelligence en big data, bieden mogelijkheden om een MRMS te ontwikkelen en inzicht te vergroten in gezondheid en inzetbaarheid van onze militairen. Een goed functionerende militaire gezondheidszorgketen is van cruciaal belang voor het Defensie optreden. Met allerlei geavanceerde technologische toepassingen wordt deze keten steeds moderner, maar technologie alleen is nooit voldoende en brengt op zichzelf ook nieuwe (cyber)dreigingen met zich mee.

Het Ministerie van Defensie is op zoek naar ‘smart’ oplossingen voor dergelijke uitdagingen van vandaag én morgen. Om wat voor soort vragen en ideeën gaat het bij deze competitie rond het thema “SMART MEDICS”?

Enkele voorbeelden:

 • Hoe versnel je de medische informatie-uitwisseling bij incidenten op een juiste wijze?
 • Hoe ga je om met de toenemende hoeveelheid aan sensordata?
 • Hoe betrouwbaar en robuust is data van draadloze sensoren?
 • Helpt toegepaste kunstmatige intelligentie ons de militaire geneeskundige keten te versterken, en hoe dan?
 • Hoe kan het meetsysteem worden opgenomen in de militaire uitrusting?

Of kan het meetsysteem worden vormgegeven in verschillende verschijningen, zodat het ook in geval van trauma kan worden toegepast?

 • Hoe kan het meetsysteem worden vormgegeven zodat het de militaire handelingen niet worden beperkt? Kortom: hoe kunnen we alle benodigde medische parameters monitoren, zonder de militair ‘vol te hangen’ met verschillende sensoren?
 • Hoe kan het meetsysteem worden ingezet in de operationele geneeskundige keten, van point-of-injury, tot veldhospitaal?
 • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de data inflow betrouwbaar en beschikbaar blijft in extreme omstandigheden?
 • Hoe kan de verkregen gezondheids- en inzetbaarheidsdata op een betrouwbare en veilige manier worden verzonden en verspreid binnen de geneeskundige keten?
 • Hoe zou een artificial dokter digitaal in het voertuig of op afstand een militaire verpleegkundige kunnen ondersteunen bij kritische medische handelingen?
 • Hoe blijven we zorgen dat meetsystemen werken als de verbindingsmogelijkheden wegvallen?
 • Hoe zorgen we dat meetsystemen blijven werken zonder dat dat het zichtbaar is voor de tegenstander?

Hier treft u de volledige inschrijvingsleidraad voor de DIC 2020.

U vindt de officiele aankondiging van Defensie op Negometrix hier.

De NIDV ondersteunt de DIC 2020 wederom van harte en is ervan overtuigd dat voor een flink deel van onze achterban het onderwerp “SMART MEDICS” een goede gelegenheid is om met hun innovatieve producten en/of diensten een gooi te doen naar het winnen  deze DIC 2020 competitie. Succes allen!

Contactpersoon

Stefan Schaafsma

Stefan Schaafsma

Business Development Manager

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stefan Schaafsma via sj.schaafsma@nidv.eu.

Eerder nieuws