+31 (0) 70 3644807

Search

Bloemen en planten tegen explosieven

sep 10, 2019 | Nieuws

Afbeelding: Defensie.

Spinazie als bescherming tegen bomaanslagen? Een plant die waarschuwt voor explosieven in de grond? Het kan, meldt Materieelgezien, het magazine van DMO.

De bombsniffing plant kan wel degelijk een wapen worden in de strijd tegen geïmproviseerde explosieven (IED’s) en bij het opsporen van mijnenvelden. Hét innovatiecentrum van de Defensie Materieel Organisatie MIND (Military INnovation by Doing) heeft in samenwerking met studenten van Wageningen University&Research een onderzoek gedaan naar de inzetbaarheid voor Defensie.

Al in 2016 deed het Massachusetts Institute of Technology onderzoek. Op zoek naar innovaties stuitte men bij DMO op de Amerikaanse bevindingen. De stap naar MIND was snel gemaakt. Twee groepen van in totaal zo’n 20 studenten gingen aldus voor MIND aan de slag.

De studenten kwamen met twee concrete voorstellen. Het gaat dan om een bionic box voor bijvoorbeeld vliegvelden, die onopvallend worden opgesteld. Daarbij circuleert de lucht via ventilatoren langs de plantjes die meteen reageren als een passagier explosieven bij zich draagt. Hiervoor lijkt een gemodificeerde spinazieplant het best inzetbaar. De bladeren geven een signaal door aan speciale camera’s.

Bij het tweede voorbeeld gaat het om zaden van plantjes die bijvoorbeeld met een drone over plekken worden gestrooid waar mijnen (kunnen) liggen. De nicotiana benthamiana, familie van de tabaksplanten, is daarvoor het meest geschikt, concluderen de studenten. Ze is goed bestand tegen droogte en hitte en de wortels gaan diep de grond in, waarmee het eventuele gevaarlijke stoffen opneemt. De plant reageert daarop door van kleur te veranderen.

Contactpersoon

Matthijs Olde

Matthijs Olde

Adviseur Politiek, Projecten en Communicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Matthijs Olde via m.olde@nidv.eu.

Eerder nieuws