+31 (0) 70 3644807

Search

Eerste zware operationele Scania Gryphus trucks afgeleverd

okt 9, 2020 | Nieuws

Bij de Defensie Uitleen Organisatie (DUO) te Stroe zijn deze week de eerste zware operationele Scania Gryphus trucks afgeleverd door de firma Scania Nederland BV. Deze 10 tons 8×8 trucks vormen de ruggengraat van de operationele transportcapaciteit binnen Defensie en vervangen de 4- en 10-tonners van DAF. De auto’s maken onderdeel uit van de order voor in totaal 2.847 trucks van het programma Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW).

Sinds de contractondertekening op 1 september 2017 hebben de projectteams van Defensie en de firma Scania naar deze mijlpaal toegewerkt. Al eerder werden 72 Gryphus lesvoertuigen (10 tons 6×6) bij OTCRIJ en DGLC in gebruik genomen, en binnenkort zijn dus de operationele eenheden bij de brigades van het CLAS en de andere krijgsmachtdelen aan de beurt: zij gaan de komende jaren hun nieuwe trucks in ontvangst nemen. Daarmee krijgen zij hypermodern materieel met schone Euro-6 motoren, automatische transmissie en alle comfort en gemak van hedendaagse trucks.

De uitgifte van de vrachtauto’s verloopt via een strak geregisseerd proces. Het Projectteam DVOW-2 van het CLAS maakt hiertoe een planning die geënt wordt op de jaarplannen van de betreffende Defensiebrede eenheden. Per kalenderjaar, tussen de reguliere activiteiten door, wordt tijd ingepland voor de zogenaamde Wisselweken. Dat zijn de weken waarin een eenheid zijn oude voertuigen inlevert en de nieuwe in ontvangst neemt bij de DUO. Dit wordt ondersteund door de Instroom Begeleiding Teams (IBT) van MatlogCo. De planning richt zich op de uitgifte van complete systemen (bijv. een truck met een aggregaat en een werkplaatscontainer), zodat de gebruiker meteen volledig voorzien is en slechts één keer tijd kwijt is aan dit zg. wisselmoment. Verder moeten alle systemen natuurlijk tot op het laatste uitrustingsstuk compleet zijn, inclusief alle vereiste gebruikersdocumentatie.

Gelet op de complexiteit van dit hele proces zullen de nieuwe auto’s nog enige tijd op Stroe staan alvorens ze uitgifte-gereed zijn en de overdrachtsdatum “hard” is. Zodoende stromen naar verwachting eind dit jaar de eerste Gryphus trucks van het type 100 HO GP TP door naar hun gebruiker.

Overgenomen van: Defensie.nl.

Contactpersoon

Matthijs Olde

Matthijs Olde

Adviseur Politiek, Projecten en Communicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Matthijs Olde via m.olde@nidv.eu.

Eerder nieuws