+31 (0) 70 3644807

Search

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

WEBINAR Europees Defensiefonds voor brancheorganisaties en universiteiten

2 december

WEBINAR Europees Defensiefonds voor brancheorganisaties en universiteiten

Op woensdag 2 december van 11:00-12:00 uur organiseren de NIDV (de brancheorganisatie Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid), Holland Robotics/High Tech NL en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), met medewerking van de ministeries van Defensie en van Economische Zaken en Klimaat een webinar over kansen voor de industrie in het Europese Defensie Fonds (EDF). Klik hier voor de uitnodiging

Het inzetten en aanschaffen van nieuwe middelen in het defensiedomein is duur en technologisch complex. De uitgaven van EU-lidstaten voor defensie daalden fors tussen 2001 en 2010, met grote gevolgen voor de uitgaven voor R&D. Samen met het krimpen van deze budgetten, zorgt de fragmentatie van de Europese markt voor onnodige duplicatie en onvoldoende investeringen in nieuwe technologie. Dit leidt tot het risico dat Europa achterblijft in sleutelgebieden voor defensie, terwijl de geopolitieke situatie een grotere rol van Europa verwacht bij onder meer veiligheidsvraagstukken.

Met het EDF, voorzien van rond €8 miljard in de periode 2021-2027, wordt beoogd de Europese militaire capaciteiten te verbeteren, en de Europese Defensie Technologische en Industriële Basis te versterken. Het omvat een deel voor onderzoek (waarin een speciaal deel voor disruptieve technologieën) en een deel voor het ontwikkelen van systemen. De activiteiten moeten onder andere bijdragen aan het versterken van de Europese defensie-industrie, het bevorderen van standaardisatie en van synergie tussen civiele en militaire versies van technologieën.

Voor toekenning van gelden (subsidies) uit het EDF is de vorming van een consortium vereist en een succesvol projectvoorstel. Dat consortium moet bestaan uit tenminste drie zgn. entiteiten uit drie verschillende landen. Het consortium doet een projectvoorstel dat moet passen in het gepubliceerde werkprogramma. Tijdens het webinar wordt onder meer ingegaan hoe u buitenlandse partners kunt vinden en welke mogelijkheden tot support daarbij voorhanden zijn.

Tijdens het webinar gaat het ministerie van Defensie in op de mogelijkheden die de 1e call van het zevenjarige EDF biedt. Deze wordt in het voorjaar van 2021 verwacht. Een vertegenwoordiger van het commissariaat militaire productie van het ministerie van EZK gaat in op concrete ambities t.a.v. dit EDF. Het belang van het EDF voor de Nederlandse industrie en kennisinstellingen wordt geschetst door de NIDV. En tenslotte gaat de RVO in op praktische ondersteuningsmogelijkheden en basisrandvoorwaarden van het EDF. Voor vraag en antwoord is voldoende gelegenheid via de chatfunctie. Antwoorden op niet tijdens de chatgelegenheid beantwoorde vragen worden nagezonden.

Het programma is als volgt:

 

 

Tijd

“Kansen voor de industrie in het Europese Defensie Fonds (EDF)”

 

Onderdeel

 
10:45-11:00 Inloop  
11:00-11:05 Welkom en introductie Directeur NIDV Ron Nulkes
11:05-11:15 Belang EDF voor de industrie Ron Nulkes
11:15-11:25 EDF-mogelijkheden Ministerie van Defensie/DG Beleid, KTZ Bart Escher
11:25-11:35 Industrie-ambities EDF MinEZK/CMP, Samantha Go
11:35-11:45 Praktische handvatten EDF-deelname RVO, Paul Kruis
11:45-12:00 Beantwoording vragen via chatfunctie (openstaande vragen worden per mail beantwoord)  

 

Inschrijving d.m.v. het sturen van een email aan bijeenkomst@nidv.eu met uw contactgegevens.

 

Gegevens

Datum:
2 december