Defensie: wat valt 17 maart te kiezen?

Bij welke politieke partijen is onze defensie in goede handen? Komt die 2 procent (de afspraak binnen de NAVO om in 2024 twee procent van het bruto binnenlands product aan Defensie uit te geven) voor defensie er en waaraan moet het geld worden uitgegeven? Hoe gaat robotisering de krijgsmacht veranderen? Op welke wijze zouden Europese landen kunnen samenwerken bij de aanschaf van materieel? Wat gebeurt er op het gebied van cyber? En zal de relatie Europa-Verenigde Staten veel veranderen na het vertrek van president Donald Trump?

Livestream

Deze vragen komen aan de orde tijdens het Grote Defensiedebat dat opinieweekblad EW en de NIDV zaterdagochtend 27 februari houdt met oog op de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Sprekers zijn onder anderen ’s lands hoogste militair, Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, en Gerben Edelijn, de CEO van het high tech bedrijf Thales Nederland.

De aftrap wordt verzorgd door Franka Wigman (Militair werkstudent Defensity College) en Hein Olthof (Co-Founder T-Minus Engineering), gevolgd door de betogen van Bauer en Edelijn.

Daarna gaan vier Tweede Kamerleden, Salima Belhaj (D66), Martijn van Helvert (CDA), Attje Kuiken (PvdA) en Peter Valstar (VVD), met elkaar in debat over onder meer het betoog van Bauer en Edelijn, Europese samenwerking en de besteding van de 2 procent die in de NAVO is afgesproken.

Livestream

Sprekers

CDS luitenant-admiraal Rob Bauer Gerben Edelijn CEO Thales Nederland Martijn van Helvert Kamerlid (CDA) Salima Belhaj Kamerlid (D66)

Attje Kuiken Kamerlid (PvdA)

Peter Valstar kandidaat-Kamerlid (VVD)

 

Franka Wigman militair werkstudent

 

Hein Olthof  co-founder T-Minus Engineering

 

Het Grote Defensiedebat wordt mede mogelijk gemaakt door: